my playlists


Monday, January 18, 2010

Kehidupan Penghujungnya adalah Kematian

Bismillahirrahmanirrahim...

Kematian adalah penamat kepada kehidupan & kehidupan penghujungnya adalah kematian.. Itulah hakikatnya, tiada siapa yang dapat menafikannya...


Hari sabtu lepas, ayah mertua kakak saya yang kat Penang telah kembali ke rahmatullah. Semoga ruh beliau dicucuri rahmat Tuhan, al-Fatihah buatnya..


Last week, saya mendapat mesej yang mengatakan dua orang sahabat seperjuangan kami kemalangan, kedua2nya aktivis kampus.. al-Fatihah untuk mereka berdua.. Semoga mereka ditempatkan bersama para solihin..


Setiap hari kita mendengar berita kematian orang lain, kematian orang yang orang lain sayang tapi adakah kita bersedia sekiranya kita akan mendengar berita kematian orang yang kita sayang atau pun orang yang mati itu adalah kita sendiri...? Tepuk dada, tanyalah iman kita..


Allah maha memberi & juga maha mengambil kembali apa yang diberi. Nyawa, badan, nafas, urat, saraf, nadi, kulit, mata, telinga, hidung, kaki, tangan, mulut dll adalah apa yang Allah pinjamkan kepada kita, jadi bila tiba masanya Dia akan mengambilnya kembali.


Tugas kita adalah kita kena menjaga semua yang diberi oleh Allah ini dengan penuh amanah. Kembalikan kepada Pemiliknya sebagaimana Dia bagi pada kita. Justeru itu, jagalah diri kita elok-elok "jagalah dirimu & ahli keluarga kamu daripada api neraka"


Ingatlah! Bahan bakar api neraka itu adalah dari kalangan jin & manusia


Kalau terkena percikan bunga api pun kita dah terasa pedihnya apatah lagi api neraka yang ibu kepada segala jenis api. Fikir-fikir & renung-renungkanlah..


No comments: