my playlists


Thursday, December 10, 2009

Lahirnya Mereka melalui Operation
 
Bismillahirrahmanirrahim...

Shasha & Shahmee... Dua beradik yang lahir melalui kaedah pembedahan, namun dalam jangka masa yang tak sampai 3 tahun. Maksud saya, kakak belum sampai setahun lagi, mamanya pregnant untuk kali kedua iaitu mengandungkan adiknya pula. Apabila Allah berkata "kun" "fayakun". Begitulah suratan yang telah tercatat buat mama mereka, di mana beliau terpaksa melahirkan anak-anaknya melalui kaedah pembedahan dalam jangka waktu yang tak sepatutnya kerana para pakar kesihatan menyifatkan ia sebagai sesuatu yang berisiko. Ini kerana menurut pakar-pakar ini, rahim perlu dikosongkan untk tempoh 3 tahun sebelum mengandungkan anak yang ke seterusnya sekiranya bersalin operation. Tujuannya ialah agar luka kesan daripada pembedahan pertama boleh sembuh sepenuhnya terlebih dahulu, kemudian bolehlah mengandung lagi.

Itu perancangan manusia, namun perancangan Allah  berbeza. Dia izinkan benih itu wujud dan lahir ke dunia maka lahirlah ia. Saya kagum dan kadang-kadang tak terjangkau dek fikiran bila melihat ciptaan-ciptaanNya. Subhanallah. Ok ada hal pulak, nanti saya sambung lain kali pulak. tataa....6 comments:

Mohd.Noor Azam bin Ateh. said...

alamak...lain macam je post ni.Tujukan kat sapa? Hehehe. TQ for info.

Banafsaji said...

Hehe... Sebnrnya nk share info kt papaIman n kak seed la. tq la cz dh bc, igtkn lum bc lg tadi cz dh ter'cerita' kt shout box chitrabiru plak hehe..

mamariesya said...

uhuk2...bat0k wey pl0p....

Banafsaji said...

Aku rasa aku tahu sape mamariesya ni.. eheh2x

mamariesya said...

of cos ler...name anak buah u kan ariesya...u dah luper ker?dulu i tnye u maksud ariesya tu ape...u kate 'arasy...izit rite?anunemoniq...

Banafsaji said...

hehehe...