my playlists


Wednesday, August 18, 2010

Rezeki

Bismillahirrahmanirrahim...

Orang kata rezeki ada di mana2, cuma kita kena rajin berusaha mendapatkannya. Tapi kalau nak rezeki lagi murah, jangan amalkan tidur selepas subuh kerana tidur selepas subuh ni menyebabkan rezeki mahal. Bak kata orang tua2, berpagi2lah mencari rezeki. Tengoklah ayam, rezeki dia murah sebab pagi2 lagi dah bangun. Walaupun dia kais pagi makan pagi, kais petang makan petang tapi rezeki dia tak pernah putus. Sentiasa ada.

Itu kisah ayam, kisah binatang yang tak ada akal fikiran. So, kita manusia ni yang ada akal fikiran sudah tentu mampu beroleh yang lebih baik daripada dia, ye tak? Maka untuk mendapat rezeki lebih kita kena rajin2kanlah diri berusaha dan bekerja bermula pagi hari lagi. Kemudian hasilnya kita serahkanlah pada Allah untuk menentukannya kerana kita hanya mampu berusaha dan berdoa, selebihnya Allah yang akan tentukan.

Kalau Allah dah tetapkan rezeki kita, maka ia takkan menjadi milik orang lain kerana ia sudah tercatat untuk kita. Tetapi sebaliknya, kalau Allah dah tetapkan rezeki itu hak orang lain maka ia takkan menjadi milik kita walaupun ia dah berada di tangan kita. Jadi, kita kena redha la..

Wassalam...

No comments: